Please turn on JavaScript to make full use of this website. Or not. It's a free world.

Innoveren met de hackathon “Dashboarding”

Wij hebben begin maart weer een hackathon ondernomen, deze keer met het onderwerp “Dashboarding”. Met een hackathon knallen we twee dagen hard om in één keer de kern van een product, platform of, zoals in dit geval, dashboard voor het testen en monitoren van applicaties en websites uit te werken. Het resultaat van twee dagen toegewijd programmeren waren de eerste functionerende onderdelen en beelden van een super-applicatie!

Om een webapplicatie, app of website volledig te monitoren is een overdaad aan tools met verschillende functionaliteiten beschikbaar die allemaal hun eigen mogelijkheden en interfaces hebben. Aan ons de taak om één dashboard te creëren waar al deze mogelijke functies in terug komen.

Door automatische testen en meldingen in te bouwen kunnen wij razendsnel reageren op een update of complicatie

Aanleiding

Het uiteindelijke doel van de hackathon was een state of the art dashboarding supertool ontwikkelen om op elk moment applicatie en website data te kunnen bekijken. Uiteraard willen we die inzichten ook met onze klanten delen.

Het dashboard is allereerst gericht op veiligheid en functionaliteit van een webapplicatie, app of website. Door automatische testen en meldingen in te bouwen kunnen wij razendsnel reageren op een update of complicatie om deze op te lossen of door te voeren voor hij een probleem wordt. Daarnaast zorgt het Dashboard dat het maximale uit de software gehaald kan worden door te kijken hoe deze presteert, en op basis van deze data de software verder te verbeteren.

Het proces

Om het idee van het dashboard leven in te roepen is er twee dagen intensief gewerkt aan de verschillende aspecten van het dashboard. Elk aspect heeft een eigen dedicated, gespecialiseerd team toegewezen gekregen die op een andere locatie binnen het pand in alle rust vol aan de slag konden.

De volgende onderwerpen zijn aan bod gekomen:

  • Het testen van functionaliteiten, om te zorgen dat de applicatie of website up-and-running blijft.
  • Het doen van veiligheidstests om te kijken hoe goed de website beschermd is.
  • Het verzorgen van de visualisatie van het dashboard.
  • SEO data weergeven om een beeld te krijgen van de prestaties op SEO gebied (denk hierbij aan zoekwoord ranking, hoeveelheid backlinks, organische bezoekers etc.)
  • In beeld brengen van data uit Google Analytics en andere Google tools.

Na twee dagen hardcore programmeren werd de hackathon afgerond met een presentatie waar de verschillende teams de vruchten van hun arbeid tonen. Het resultaat was verbluffend; de eerste, functionerende onderdelen en schermen kwamen langs, alsmede nieuwe kennis over de onderzochte onderwerpen.