Het dagelijks leven van een developer bij Bitfactory

Wat doen die ‘tech jongens’ de hele dag? Achter hun schermen zitten ze te tikken. Op hun hoofd een koptelefoon met favoriete muziek. Na de lunch spelen ze een potje tafeltennis… En daar rollen dan mooie applicaties uit. Maar daar komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Developer Nathan zet twee werkweken op een rij. Maar eerst, een korte introductie!
 

“Ik ben Nathan, 41 jaar, en vader van twee kinderen. Ik zit al even in het vak. Jarenlang was ik zzp’er. Uiteindelijk wilde ik grotere projecten doen maar dan zou ik personeel aan moeten nemen. Dat zag ik niet zitten, omdat je dan meer manager bent dan developer. Om toch zelf interessante projecten te blijven doen, ben ik in loondienst gegaan bij Bitfactory. Best spannend, ineens samenwerken in een team. Aan de andere kant is de structuur heel fijn. Iedere week heeft terugkerende werkzaamheden, maar toch is het heel uitdagend en onvoorspelbaar. Ik laat het je zien!”

Maandag: ready?

We gaan verder met de bouw van een modern intranet voor een internationaal bedrijf. Zoals dat hoort bij Scrum werken we in sprints van twee weken. Die beginnen op maandag met een kick-off meeting. We bouwen het intranet in Vue en zetten deze op als een PWA. Dat staat voor Progressive Web App en betekent dat je de applicatie ook zonder internetverbinding als app op je telefoon kunt gebruiken. Mooie moderne technieken; smullen dus!

Bij Bitfactory heeft elke klant een eigen team dat werkt aan zowel projecten als servicetickets via de servicedesk. Vandaag is het mijn beurt om aan servicedesk tickets te werken. Samen met een collega tackelen we een aantal urgente issues. De ochtend sluiten we af met een stand-up met het hele bedrijf – iedereen vertelt wat hij heeft gedaan en wat er deze week op de planning staat. Dit kan werkgerelateerd zijn, maar ook dingen die je privé zoal bezig houden. Na de lunch gaan we tafeltennissen: even loskomen van het werk bevordert de creativiteit. Daarna beginnen we aan de sprint. Dan ineens ontdekken we twee features die nog mee moeten. Vlak voor de sprint iets veranderen aan de planning is niet handig, maar soms wel nodig.

Dinsdag: coden

De dag begint met de dagelijkse stand-up. In maximaal vijftien minuten delen wat we gisteren gedaan hebben, waar we tegenaan liepen en wat we vandaag gaan doen. Omdat er twee projecten tegelijk lopen, hebben we ook nog een stand-up met de klant erbij. Ik gebruik liever niet het woord 'klant', maar zie de klant als een lid van ons team. Met elkaar maken we een mooie applicatie.

Verder ben ik vooral aan het coden. Druk met de afronding van de homepage voor het intranet. Vue is voor mij een nieuwe techniek. Het is een framework voor moderne webapplicaties, waarbij een pagina niet ververst hoeft te worden als je op een link klikt. Makkelijk in gebruik, maar zelfs de makkelijkste applicatie kent uitdagingen. Gelukkig los ik ze op, samen met mijn team. Het is fijn dat er binnen Bitfactory veel ruimte is om te leren.

Woensdag: meedenken

Vandaag weinig code. Ik vind het leuk om mee te denken over groei en kwaliteit binnen Bitfactory. Zo ben ik lid van het Techstack-team. Dit team bepaalt de technologie die we binnen Bitfactory gebruiken. Enerzijds willen we moderne nieuwe technieken gebruiken, anderzijds wil je ook dat er controle is. Niemand heeft er baat bij als we drie verschillende technieken gebruiken voor hetzelfde. Daarnaast ben ik deel van het Operational Excellence-team. Dit team houdt zich bezig met initiatieven om constant de kwaliteit van ons werk en onze productieprocessen te verbeteren.

Verder veel overleg. De laatste uren van de dag besteed ik aan een presentatie voor 'Bittalks'. Dit zijn sessies waarin het Bitfactory-team elkaar informeert over nieuwe technieken en ontwikkelingen. Presenteren vind ik leuk.

Donderdag: grote drukte

De drukste dag van de week! Donderdag is papadag met mijn kinderen van twee en vijf jaar. Door mijn collega’s steevast als ‘vrije dag’ bestempeld. Ze moesten eens weten…

Vrijdag: opstartproblemen en hackathon

Tot rust komen is er niet bij. Er is een kleine tegenvaller, ik had nog geen tijd gehad mijn lokale PHP 7.2 project te updaten naar 7.3. Collega's waren ondertussen zo rap dat ze een aantal 7.3 nieuwigheidjes gebruikt hadden. Dus een hoop errors voor mij. Eerst maar updaten die hap…

Om vijf uur ben ik klaar met werk, maar het leukste moet nog komen – hackathon! Een groot deel van het developmentteam doet mee en werkt de hele vrijdagavond onder het genot van pizza en bier aan een eigen project. Aan het einde van de avond presenteren aan elkaar wat we hebben gedaan. Zelf wil ik een applicatie maken met een Git-CMS. Bij een wijziging moet de app automatisch opnieuw gebuild en gepubliceerd worden. Samen met mijn collega Sarah tot kwart over tien ’s avonds aan gewerkt. Helaas niet helemaal afgekregen, maar wel een mooi eerste resultaat. Tof om ervaring op te doen met interessante nieuwe technieken.

Maandag: waar een wil is...

Week twee. Na de refinement voor het vervolg van de sprint buig ik me over een performanceprobleem. Dat blijkt niet zo makkelijk, techniek heeft ook z’n beperkingen. Toch geloven we dat alles mogelijk is. Ik heb een aantal alternatieven aangedragen die het probleem uiteindelijk via een andere weg kunnen oplossen.

Die middag heb ik een gesprek met de preventie-coach die bij Bitfactory ter beschikking staat voor elke collega die daar behoefte aan heeft. Zo ben ik net gestopt met het roken van sigaren en wil dat graag zo houden. Met de coach bespreek ik hoe ik gezond om kan gaan met druk op het werk. Vaak creëer ik de druk en de bijbehorende stress zelf en neig juist dan naar het roken van een sigaar. Iets om me bewust van te zijn!

Dinsdag: code-reviews

De dag staat in het teken van code schrijven en code-reviews. Ik controleer de code van collega-developers. Zo waarborgen we kwaliteit. Code reviews zijn onderdeel van meer activiteiten die we ondernemen om de kwaliteit van ons werk te verbeteren en veiligheidsrisico’s te voorkomen.

Woensdag: genieten

In de ochtend een XSS-test. Daarmee testen we of met ongewenste codes een sessie gekaapt kan worden. Dit is ook onderdeel van de periodieke controle van websites en applicaties van klanten met een servicecontract. We kijken of ze up-to-date en veilig zijn en brengen daar een rapport over uit. Daarna verder programmeren in Vue. Prachtige techniek!

En dan ineens een onverwacht klusje: een onderzoek naar ERD-tooling. Dit zijn tools waarmee we een database kunnen ‘tekenen’ en genereren. Omdat we ISO-gecertificeerd zijn en dit zo willen houden, kunnen we niet zomaar elke tool gebruiken. Uiteindelijk voer je klantdata in. Hoe anoniem ook, risico’s wil je beperken en dat heeft ook invloed op de selectie van tools.

Donderdag: papadag

Nothing to report…

Vrijdag: bikkelen en bier

De laatste dag van de sprint. Tot een uur of drie vooral doorbikkelen. Ik wil nog wat afronden. Mijn teamgenoten ook. Om 15:00 uur de opleverdemo, gevolgd door de sprint retro. Hierin evalueren we met het team het proces, het resultaat en ons functioneren tijdens de afgelopen sprint. Mooi resultaat, paar verbeterpunten. Wat overblijft is een lijstje actiepunten. Die zijn voor maandag! Nu tijd voor de presentaties van het resultaat van de andere teams tijdens onze vrijdagmiddagborrel. Daar hoort natuurlijk een biertje bij!

En, mist Nathan het zzp-bestaan? “Nee hoor! Ik ervaar ontzettend veel vrijheid hier. Ook de verantwoordelijkheid die ik heb en de ruimte om mezelf uit te dagen zijn geweldig. De overstap naar Bitfactory is een goede keuze geweest.”

Meer weten over hoe het is om te werken bij Bitfactory? Neem contact op met Joris Rijpma.

Meer weten?

Kom eens langs om kennis te maken

Contact