Het startpunt voor verduurzaming van vastgoed
De Groene Grachten
Alle kennis en data in één digitaal platform
Uitdaging
Onder het motto ‘Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal’ maakt De Groene Grachten impact door verduurzaming van historische gebouwen en gebieden. De Groene Grachten is gestart bij de verduurzaming van zes Amsterdamse grachtenpanden, maar inmiddels is zij actief voor vele pandeigenaren, organisaties en overheden in zowel binnen- als buitenland. Om de dienstverlening voor iedereen toegankelijk te maken, had de organisatie behoefte aan een centrale kennisdatabase met diverse touchpoints voor verschillende groepen gebruikers.
Het verspreiden van de verzamelde data en het opschalen van de vergaarde kennis waren de voornaamste doelen. Als middelen om de duurzaamheidsplannen uit te rollen had de organisatie diverse applicaties voor ogen. Onderdeel van de uitdaging waren de ontwikkeling van een whitelabel adviestool, een platform met multisite omgeving en een rapportagetool in samenwerking met het Restauratiefonds.
Resultaat
Om de kennis over verduurzaming van historische panden toegankelijker te maken en de adviesdiensten op te schalen, heeft Bitfactory de digitale opzet van het project van A tot Z bedacht en ontwikkeld. Met een centrale database als fundament en diverse touchpoints – websites en apps – kan de informatie eenvoudig worden ontsloten en benut. Eindgebruikers kunnen zelfstandig aan de slag met de zelfscan en grotere organisaties zoals gemeenten worden geholpen met een geautomatiseerde adviestool. We ontwikkelden de technische backbone in Pimcore en ontwierpen een uitrolstrategie voor de gekoppelde applicaties.
Door de expertise te verzamelen in de centrale kennisdatabase werd opschaling mogelijk. Sinds de oplevering in 2020 is het platform opgeschaald van 15 naar ruim 60 gemeentelijke websites. Ook in het buitenland heeft De Groene Grachten stappen gezet. Zo is het platform gelanceerd op de Portugese en Sloveense markt en sindsdien verder uitgebreid binnen Europa. De digitale innovaties zijn bekroond met twee Europese Lovie Awards.
Multisite met 60 websites gekoppeld aan een centrale kennisdatabase
De Groene Menukaart is een gratis toegankelijk digitaal platform om kennis te delen over het verduurzamen van historische panden. Door de interactieve beleving worden bezoekers uitgenodigd om de mogelijkheden, voorbeeldverhalen, subsidies, financiering en regelgeving te ontdekken. De Groene Grachten heeft een samenwerking met Nederlandse gemeenten om de kennis uit te rollen in hun regio. Op die manier zijn inmiddels ruim 60 websites van de Groene Menukaart gekoppeld aan een centrale kennisdatabase. Dit vormt de basis voor verdere groei in het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen.