De valkuil van overbodige functies in CRM-systemen

CRM-systemen

Van omslachtige processen naar grip, inzicht en groei

Veel CRM-systemen zijn ontworpen voor ‘alle’ bedrijven. Klinkt veelzijdig, maar betekent in de praktijk: een overdaad aan functies die je niet gebruikt. Wat je wel nodig hebt, is lastig te vinden of werkt net niet zoals je wilt. En die ene extra functie? Die kan zomaar zorgen voor hogere abonnementskosten.

Wat bedoeld is om je processen te ondersteunen, werkt dan juist tegen. Het systeem wordt onoverzichtelijk, gebruiksonvriendelijk en levert niet de inzichten op waar je op rekent. Vooral voor bedrijven met een eigen werkwijze is een standaard CRM vaak geen goede match. Zij passen zich aan het systeem aan, in plaats van andersom.

Wanneer knelt een standaard CRM?

Het sluipt erin. Kleine irritaties, snelle oplossingen, wat handmatig werk ‘voor nu’. Tot het systeem je meer energie kost dan oplevert. Herken je één of meer van deze signalen? Dan is het tijd om je CRM-strategie tegen het licht te houden.

steppers

1. Onnodige stappen

expand_more

Een CRM hoort tijd te besparen en processen te versimpelen. Maar in de praktijk zien we dat teams juist extra handelingen uitvoeren om het systeem werkbaar te houden. Denk aan collega’s die toch weer met Excel werken, handmatig mails versturen of gegevens apart bijhouden. Dat lijkt efficiënt voor nu, maar is het niet: het kost tijd, veroorzaakt fouten en ondermijnt je proces.

display_settings

2. Veel data, weinig inzicht

expand_more

In veel CRM-systemen wordt dagelijks een berg aan informatie opgeslagen. Alleen: wat kun je ermee? Als het systeem die informatie niet omzet in bruikbare inzichten, blijft het bij een digitale opslagplaats. Een goed CRM vertaalt informatie gemakkelijk naar bruikbare inzichten over je prestaties, processen en klantrelaties.

compare_arrows

3. Koppelingen zonder functie

expand_more

Veel CRM’s zijn gekoppeld aan andere systemen. In het begin zinvol, maar na verloop van tijd raken die koppelingen achterhaald. Ze sluiten niet meer aan op je werkproces, voegen niets meer toe of zijn überhaupt overbodig geworden. Zonde, want zo mis je grip en efficiëntie.

Zo bouw je een CRM dat wel werkt

Een goed CRM-systeem draait om overzicht, efficiëntie en relevantie. Zie het als een puzzel: je hoeft alleen de juiste stukjes te leggen, niet het hele doosje leeg te gooien.

 

De basis? Inzicht in je organisatie. Wat gebeurt er, waar loopt het vast en wat wil je verbeteren? Pas daarna volgt de techniek. Zo bouw je een CRM dat logisch aanvoelt, echt wordt gebruikt en klaar is om mee te groeien.

2023-12-11_BITFACTORY_0760

Van omslachtige processen naar grip, inzicht en groei

Herken je de signalen? Vraag je dan af of je CRM je organisatie nog echt vooruithelpt. Bespaart het tijd? Biedt het inzicht? Wordt het actief gebruikt?

 

Voor veel bedrijven, vooral met unieke processen, is het antwoord ‘nee’. En juist daar ligt de kracht. Een onderscheidende werkwijze vraagt om een systeem dat meebeweegt, versterkt en ondersteunt waar nodig.

 

Organisaties zoals VastgoedCert, The Future Group, NRVT en NOS hebben we geholpen met een CRM-oplossing die past bij hun werkwijze. Geen workaround meer, maar een systeem dat werkt.

VastgoedCert – block 02

Nieuwsgierig geworden naar onze maatwerk CRM aanpak?

Let’s talk

Neem contact met ons op of kom langs in onze factory voor een kop koffie!

Naam(Vereist)
Privacy(Vereist)
Als je dit formulier wilt verzenden, moet je onze Privacyverklaring accepteren
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres
Het Industriegebouw
Goudsesingel 164
3011 KD Rotterdam
Route
Ja, ik wil graag meer weten over een sessie voor mijn organisatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Privacy*
Als je dit formulier wil verzenden, moet je onze Privacyverklaring accepteren
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.