De Groene Grachten: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”

Wubbo Ockels en Suze Gehem

Onder het motto ‘Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal’ maakt De Groene Grachten impact door verduurzaming van historische gebouwen en gebieden. De Groene Grachten is gestart bij de verduurzaming van zes Amsterdamse grachtenpanden, maar inmiddels is zij actief voor vele pandeigenaren, organisaties en overheden in zowel binnen- als buitenland.

Alle data in één centrale kennisdatabase

Vanuit de behoefte om kennis en advies toegankelijker te maken en diensten op te schalen, brachten we de data van De Groene Grachten samen in één centrale kennisdatabase. Van hieruit wordt informatie ontsloten naar verschillende platformen en tools, zoals De Groene Menukaart, de Zelfscantool en de Adviestool.

De Groene Menukaart

De Groene Menukaart is een online (gratis) toegankelijk platform om kennis te delen over het verduurzamen van historische panden. Door de interactieve beleving worden bezoekers uitgenodigd om de verduurzaming mogelijkheden, voorbeeldverhalen, subsidies, financiering en regelgeving te ontdekken. Van de 23 Groene Menukaart-websites maakten we een centraal beheerde multisite, waarmee het platform klaar is voor verdere groei. De informatie op het platform is volledig toegespitst op de type monumenten en aangesloten gemeenten.

Zelfscantool

De tool ‘Zelfscan Duurzaam Monument’ is een initiatief van het Restauratiefonds en De Groene Grachten. Na het stapsgewijs invoeren van de eigen situatie kunnen pandeigenaren direct een rapportage downloaden met maatregelen en financiering die past bij hun pand, situatie en wensen. En met de nieuwe slimme tool ‘Zelfscan Duurzaam Monument’ zien pandeigenaren snel welke maatregelen en financieringsopties er voor hun situatie zijn.

Adviestool

Met de geautomatiseerde Adviestool kunnen duurzaamheidsadviseurs eenvoudig door heel het land advies geven op het gebied van verduurzaming. De tool voorziet de adviseurs tijdens adviesgesprekken gemakkelijk van informatie over relevante maatregelen, financieringsregelingen en regelgevingen. Doordat informatie snel wordt opgehaald via de Adviestool, worden doorlooptijden van adviezen verkort en adviseringskosten gereduceerd.

Mogelijkheid tot opschaling

Door de kennis en expertise te digitaliseren in een nieuw ontwikkelde centrale kennisdatabase is opschaling nu mogelijk. Sinds de oplevering in 2020 is het platform De Groene Menukaart al opgeschaald van 15 naar 60 gemeenten. Ook in het buitenland heeft De Groene Grachten met De Groene Menukaart al de eerste stappen gezet. Na het lanceren van het platform op zowel de Portugese als Sloveense markt wordt het Europese netwerk dit jaar verder uitgebreid. Het ontvangen van twee Europese Lovie Awards voor beste website is al een mooie kroon op het werk.

Bezoek de website

Geïnspireerd?

Kom eens langs om kennis te maken!

Contact