TechNight: over accessibility en lijm
Voor miljoenen Nederlanders is digitale toegankelijkheid van groot belang. Maar veel bedrijven weten nog weinig over wat het inhoudt en waarom het belangrijk is. En dat terwijl er een wetgeving aankomt die een behoorlijke impact zal hebben. We gingen hierop in tijdens onze vierde TechNight in de Rotterdamse Factory.
Terugblik op TechNight #4 bij Bitfactory

Talk #1: To a11y or not to a11y?
Het belang van digitale toegankelijkheid
Door Rosanne van Staalduinen
Als creatief strateeg en partner bij Buro Staal geeft Rosanne vaak en graag presentaties over wat digitale toegankelijkheid eigenlijk is en hoe je ermee aan de slag kan. En dat is ontzettend nuttig voor alle digitale professionals – van product owners tot marketeers – om rekening mee te gaan houden. Want dat moet! En mag ook simpelweg niet achterblijven. Op 13 februari was ze aanwezig bij Bitfactory om haar verhaal te vertellen. In dit beknopte verslag delen we een aantal highlights die je zeker niet mag missen.
Uitgangspunten
Waar hebben we het eigenlijk over bij accessibility? Dit: websites en webshops zo bruikbaar mogelijk maken, voor een zo groot mogelijk publiek. We kijken daarbij globaal naar de volgende 4 aspecten:
- bedienbaarheid
- waarneembaarheid
- begrijpelijkheid
- robuustheid
Houd je vast: accessibility issues zijn een probleem voor maar liefst 5,5 miljoen mensen in Nederland, en wereldwijd wel 101 miljoen. Maar de boodschap van Rosanne is: dit raakt iedereen. Je wilt als digitaal actief merk of organisatie niemand uitsluiten en moet dus per direct voorbereid zijn op wat er van je wordt gevraagd.
Een aantal kenmerken waar je zéker op moet letten in je digitale uitingen.
Visuele drempels
- Laag contrast bij tekst
- Geen tekstbeschrijving bij afbeeldingen en knoppen
- Video’s zonder tekst- of audioscriptie
- Niet volledig met toetsenbord te bedienen
Cognitieve drempels
- Ingewikkelde navigatie of pagina lay-out
- Complexe (lange) zinnen en moeilijke woorden
- Lappen tekst zonder tussenkoppen, opsommingen of andere onderbrekingen
- Bewegende, flitsende content of achtergrondgeluid dat niet uitgeschakeld kan worden
Fysieke drempels
- Websites en browsers die niet volledig met een toetsenbord te bedienen zijn
- Tijdslimiet bij het invullen van een formulier
- Ingewikkelde navigatie
Auditieve drempels
- Video’s zonder ondertiteling of transcript
- Mediaplayers zonder ondertiteling of volumeregelaars
Wetgeving
- Van toegankelijke overheidswebsites in 2018
- Tot en met toegankelijke webshops in 2025 (European Accessibility Act, EAA)
Uitzonderingen hierop zijn B2B platformen én bedrijven met minder dan 10 medewerkers en minder dan 2 miljoen omzet per jaar.
Hoe nu verder?
Wat is dan de oplossing voor deze problemen? Accessibility omarmen in alle aspecten van je digitale productontwikkeling. Hoe? Dat vertelt Rosanne je graag zelf! Ook bij Bitfactory houden we rekening met de complete WCAG-richtlijnen in al onze projecten en zullen we onze opdrachtgevers aanspreken op onlogische keuzes die ze daarin maken. Zo werken we samen aan een breed toegankelijk internet, met autonomie en gebruikersgemak voor iedereen in onze samenleving.
Over de spreker: Rosanne van Staalduinen
Rosanne is partner bij Buro Staal. Ze is creatief strateeg, projectmanager, helpt mee met sites bouwen en duikt af en toe een database in. Met 14 jaar ervaring in webontwikkeling, heeft ze zichzelf alles geleerd over websites en webshops door te experimenteren, te vallen en weer op te staan.


Talk #2: Lijmen zonder vast te plakken
De stille kracht in het team
Door Robin Martijn
Weet jij wie de lijm in jouw team is? Of ben jij dit misschien zelf wel?
In ieder team heb je taken die niet duidelijk onder iemands rol vallen, of waar men nooit aan toe komt. Denk aan het schrijven van een handleiding om een SDK te gebruiken, of het schakelen met de API-ontwikkelaar om problemen op te lossen. Of degene die de onboarding van nieuwe collega’s verbetert binnen het team.
Robin onderzoekt en analyseert in zijn talk dit fenomeen waar iedereen gebruik van maakt, maar waar niemand zich bewust van lijkt te zijn. Degene die die taken stelselmatig oppakt, is de lijm van het team. Maar wat doet dat voor diens carrière? Welke paden gaan er open, en welke sluiten zich misschien door deze keuzes? En hoe zorg je dat je werk op een effectieve manier binnen een team oppakt?
De rol van ‘Jasper’
Met de fictieve collega Jasper schetst Robin een treffend beeld van welke taken tussen wal en schip vallen en waarom het altijd die ene collega is die dit oplost. Dit geldt voor developers die er onbewust taken bij pakken (documenteren, communiceren, touwtjes aan elkaar knopen) maar ook voor andere professionals die wel eens denken dat er een gat valt wat gevuld moet worden. En je kunt je afvragen of jouw teamleider en collega’s hier dan wel voldoende oog voor hebben. Het mooie wat op deze avond bleek: in iedereen schuilt wel een stukje Jasper. En dat het goed is om je bewust te zijn van deze processen, zeker ook in de beoordeling van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Nodig Robin uit een voor presentatie bij jou op de werkvloer!
Over de spreker: Robin Martijn
Robin werkt als Lead Quality & Innovation bij Bitfactory, waar hij zich bezighoudt met het verbeteren van de kwaliteit van het werk dat wordt opgeleverd. Daarnaast is hij bezig met andere manieren om het werk beter en leuker te maken.

