Waarom Managed Services goed zijn voor je nachtrust
Als je veel geld, tijd en energie hebt gestoken in de ontwikkeling van je applicatie, dan wil je na livegang geen zorgen hebben over de performance op langere termijn. Maar dat gaat niet vanzelf: goed werkende applicaties moeten continu worden onderhouden en verbeterd. En dat is een vak apart.
De ICT-afdeling van jouw organisatie heeft vaak geen tijd of expertise om je applicatie te monitoren, technisch bij te houden en door te ontwikkelen. De oplossing: Managed Services, waarbij je deze processen en handelingen bij een andere partij neerlegt. Managed Services verzekeren je dat je applicatie altijd up-to-date en veilig is, je downtime minimaliseert en jij alle tijd overhoudt voor je core business.
Als je toch besluit de boel op z’n beloop te laten en geen managed services te regelen, zal je vroeg of laat op problemen stuiten die grotere gevolgen kunnen hebben dan je denkt. Ik zet de drie meest voorkomende problemen op een rij en hoe wij die voor je kunnen voorkomen.
1. Kwetsbaarheid van je business door verouderde software
Lopen je packages en software achter op de laatste versie, dan zal je applicatie op termijn niet meer goed functioneren. Het lijkt allemaal nog goed te werken, maar op de achtergrond gaat het mis met veiligheid, performance en functionaliteit. Zo kan je applicatie bijvoorbeeld traag worden. Dit beïnvloedt je Google ranking en de gebruikerservaring van je klanten. Niet gevonden worden en ongeduldige bezoekers die je site verlaten, hebben directe gevolgen voor je conversie.
Erger nog: door een veiligheidslek kan zelfs je website gehackt worden. En dat is vaak niet 123 op te lossen… Bovendien bestaat er een kans dat je niet meer kunt doorontwikkelen. Een lek in de software van derden kun je niet meer patchen. Lang verhaal kort: het missen van een software-update kan grote gevolgen hebben voor je business.
Oplossing: periodieke controle & update
Bij Bitfactory verzekeren we je van een applicatie die altijd op de laatste versie draait. Dat doen we door software, packages en tooling periodiek te controleren en te updaten. Ook testen we op de ‘OWASP top 10’: de 10 typen kwetsbaarheden die onder beveiligingsexperts worden gezien als het meest kritisch met betrekking tot webapplicaties. We nemen daarbij het zekere voor het onzekere: eerst testen we de updates binnen de test- en applicatie-omgeving. Pas als we zeker weten dat de laatste versie geen hinder veroorzaakt en correct werkt, dan updaten we het naar de live-omgeving.
2. Achter de feiten aanlopen
Een database die langzaam (en stilletjes) volloopt, een brand in een serverruimte, een haperende API waardoor betalingen dagenlang niet succesvol worden afgerond. Het zijn ‘gewoon’ een paar random voorbeelden die we meemaakten bij onze klanten die voorheen zelf hun applicatie in beheer hadden. Herkenbaar? We don’t blame you, maar het is vaak een gevalletje van ‘Schoenmaker blijf bij je leest’. Doordat je voornamelijk bezig bent met je core business, loop je soms achter de technische feiten aan. Kom je te laat achter een incident, dan raak je inkomsten kwijt. En dan heb ik het nog niet eens over de hersteltijdkosten…
Oplossing: 24/7 monitoring
Wij monitoren de applicaties van onze klanten dag en nacht. We kijken of de applicatie nog werkt zoals afgesproken en automatiseren het testen van belangrijke happy flows. En bij die ene keer dat er wel iets verloren gaat, hebben we altijd de file based backup nog. Zo kunnen we individuele bestanden terugzetten en de restore tijd verkorten.
3. Lekken van privacygevoelige data
Ik hoef je vast niet uit te leggen dat privacy steeds belangrijker wordt. Toch lees je nog regelmatig over gevoelige datalekken. En dat bij zelfs de meest grote bedrijven waarvan je alleen maar mag hopen dat ze de boel op orde hebben. Een datalek is niet alleen ellendig, het zorgt ook voor immens veel imagoschade. Tegen de tijd dat je erachter komt, is het kwaad al geschied. Ook hier wil ik benadrukken: is het niet je vakgebied, waag je dan niet aan databeheer.
Oplossing: ISO-standaard voor informatiebeveiliging
Bij Bitfactory hopen we heel binnenkort ons ISO-27001 certificaat te behalen. Dat betekent dat je er dan helemaal op kunt vertrouwen dat we al onze processen op orde hebben, dus ook die processen die te maken hebben met privacygerelateerde data. Door periodiek die data te evalueren, weten we precies of deze gegevens nog opgeslagen mogen zijn en of het nog voldoet aan de wettelijke verplichtingen van de AVG. We leggen in een verwerkersovereenkomst samen vast welke data verwerkt wordt en op welke manier.
Nu je dit artikel hebt gelezen, weet je het volgende:
Applicaties op de juiste manier onderhouden is een vak apart. Een gemiste software-update kan grote gevolgen hebben en voor je het weet loop je achter de feiten aan. Heb je je informatiebeheer niet op orde? Dan riskeer je een datalek. Mijn tip: probeer het niet zelf, laat het gewoon aan ons over. Daar slaap je een stuk rustiger van.
Bitfactory Managed Services
Bij Bitfactory staat ons serviceteam voor je klaar. Voor ons is het namelijk dagelijkse kost. We hebben verschillende supportpakketten en kunnen zelfs een 24/7 storingsdienst aanbieden. Wij monitoren en updaten je applicatie en letten op een optimale performance. Aanpassingen doorvoeren, het bouwen van nieuwe features of actie ondernemen bij incidenten. Wij weten hoe het moet. Elk kwartaal ontvang je een rapportage van de status van jouw applicatie en kijken we samen hoe we deze kunnen optimaliseren.
Wil je weten hoe wij onze managed services inzetten om jouw applicatie betrouwbaar en stabiel te houden? Onze servicemanagers Bas en Sabine vertellen je er graag meer over.