Waarom je een digitaal product ontwikkelt met prototyping

Het ontwikkelen van een nieuw digitaal product, zoals een site, shop of app, is een proces, waarin je door middel van kleine stapjes snel vooruit gaat. Eén van die stappen is het ontwikkelen van een prototype. Dit lijkt misschien een grote stap die veel tijd en geld kost, maar met een prototype bespaar je juist tijd en geld. Wij leggen je uit waarom een prototype niet mag ontbreken bij de ontwikkeling van jouw digitale product.

1. Verhoog je kans op succes door co-creatie

Het doen van aannames is menselijk. Zelfs de beste UX-designers doen, ondanks uitgebreid doelgroeponderzoek, aannames over hoe producten moeten werken. Maar dat strookt na livegang toch niet altijd met de wens van de gebruikers. Door een design prototype vroegtijdig te valideren met je doelgroep weet je zeker dat het eindproduct zal aanslaan.

2. Bespaar tijd en geld

Een prototype wordt al in de designfase van de productontwikkeling gemaakt en getest, waardoor je vroegtijdig feedback ontvangt over wat werkt en niet. Zonder dat er ook maar 1 uur programmeren in zit. Met een prototype voorkom je kostbare wijzigingen na livegang als dan blijkt dat jouw product toch niet helemaal aansluit bij de behoeften van de doelgroep. Zo’n mismatch wil je niet. Bespaar dus tijd en geld door het ontwikkelen van een prototype.

3. Krijg je stakeholders mee aan boord

Vaak zijn er meerdere belanghebbende bij de ontwikkeling van een digitaal product. En wil je een zo breed mogelijk draagvlak creëren en behouden. Om jouw stakeholders mee te krijgen, dien je met iets krachtigs aan te komen. Een prototype is zoiets. Door jouw stakeholders het digitale product in het echt te laten ervaren, schets je een veel beter beeld dan alleen het idee uit te leggen. Ook al ben je nog zo’n goede spreker, een prototype maakt jouw idee echt concreet. Je zult zien dat de betrokkenheid bij jouw stakeholders stijgt doordat ze zelfs actief mee kunnen denken! Daarnaast heb je na het valideren van het prototype daadwerkelijke resultaten om te presenteren. Dat maakt het nóg makkelijker om de handen ineen te krijgen voor verdere ontwikkeling.

4. Verkrijg vroegtijdig inzicht in risico’s

Een prototype maakt een idee of concept concreet. Dat dwingt je ook om na te denken over technische uitdagingen. Denk aan koppelingen met andere systemen of gebruikers in afgelegen gebieden zonder breedband internet. Door dit vroegtijdig te signaleren kan de haalbaarheid gecheckt worden en een solide technisch plan voor latere ontwikkeling worden gemaakt.

Klaar voor jouw #nextstepdigital?

Hoe je het wendt of keert, een prototype mag niet ontbreken bij het creëren van jouw app, site of shop. Prototyping zorgt ervoor dat het eindproduct waardevol is voor jouw doelgroep en dus ook voor jou. Hoe complex het prototype moet zijn? Dat hangt af van jouw wensen en het doel. Maar weet dat het niet moeilijk hoeft te zijn. Met de juiste vragen, krijg je al veel interessante inzichten die je helpen om het digitale product te optimaliseren. Hoe groot of klein jouw vraagstuk ook is, wij helpen jou graag om digitale producten te ontwikkelen die het verschil maken!

Een prototype ontwikkelen voor jouw nieuwe idee?

Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Jetta helpt je graag verder! Bel naar 010 - 477 40 32, mail naar info@bitfactory.nl of laat Jetta met jou contact opnemen.